BLOGI, JOKA KERTOO 16-VUOTIAAN TYTÖN VAIHTO-OPPILASVUODESTA SAKSASSA. KERROTTAVAA TULEE VARMASTI MONISTA ERI KOKEMUKSISTA, KUTEN HAASTEISTA JA ONNISTUMISISTA SEKÄ TUNTEISTA JA NORMAALISTA ARJESTA VIERAASSA KULTTUURISSA.



maanantai 27. syyskuuta 2010

Palat Saksaa, Luxemburgia ja Ranskaa.

Viikonloppu meni kyllä nopeesti! Oltiin miun äidin isän syntymäpäivillä Igelissä. Lennettiin ensin Berliinistä Frankfurt hahn- lentokentälle ja ajettiin sitten bussilla Trieriin, josta sitten isovanhemmat haki meidät autolla Igeliin. Törmäsin muuten kyseisellä bussimatkalla suomalaisiin turisteihin! Oli outoo alkaa yhtäkkä papattamaan suomeks ilman puhelinta tai skypeä. :D

Igel on siis pieni kylä ihan Luxemburgin vieressä (4km). Läheltä löytyy myös kaupunki nimeltä Trier, joka on erittäin kuuluisa, koska se on luultavasti Saksan vanhin kaupunki. Itse Trierissä meillä ei valitettavasti ollu aikaa kierrellä, koska oli niin paljon muuta ohjelmaa. Mutta onneks mennään vielä jossain vaiheessa vuotta tuonne takasin, niin pääsen sitten kunnolla tutustumaan ja kuvia räpsimään sun muuta.

Viimeviikonloppuna tutustuin hirveesti miun perheen sukulaisiin. Mm. serkkuihin ja molempiin isovanhempiin. Kun miun isovanhemmat haki meidät bussipysäkiltä, oli ihanaa astuu ulos bussista, ja kuulla, kun isoäiti huuti: ''HYVVEE PÄIVVEE'', ihanku oisin suomessa ollu. :D ( saksassa 'ää' äännetään enemmän 'ee'nä, nii sen takia tuo toivotus tuli niinku savoks viännettynä :D ) Ja miusta oli tosi ihana kuunnella kun isoisä selitti hirveesti kaikkia tarinoita Trieristä ja Igelistä, ja minuu ei yhtää haitannu vaikka en kaikkee aina ihan ymärtänykkään, musta oli vaan tärkeetä, että se halus kertoo miulle kaikkia juttuja. :)Ja miusta vanhat ihmiset on ihania, kun ne selittää kaikkia niille tärkeitä asioita ja kokemuksia omasta nuoruudestaan ja kaikesta mahollisesta.

Perjantai meni siis suurimmaks osaks matkusteluun. Oltiin vasta joskus tosi myöhään illasta perillä.

Lauantaina oli itse juhlapäivä, jolloin käytiin koko porukalla (=serkut ja enot ja muut) syömässä hienoo ruokaa hienossa ravintolassa, ja illasta kahviteltiin vielä isovanhempien luona.
Huvittavinta koko päivässä oli se, että juhlimassa oli tietysti myös Luxenburgista ja ihan Ranskan rajalta tulevia sukulaisia ja tuttuja, ja että Annin elämästä tulis vähän helpompaa, on joka paikassa tietysti totuttu tervehtimään eritavalla. :)
¤ Saksassa tervehditään yleensä antamalla yksi poskisuudelma..
¤ ..Rankassa antamalla kaksi poskisuudelmaa..
¤ .. ja Luxemburgissa kolme..

Että arvoppa siinä sitten, että kuka tulee mistäkin päin, että mitenkä paljon sitä pitää kutakin pussailla? :D Yhtä nykimistä koko tervehtimiset. :D ja jotkut taas kun tiesivät, että oon Suomesta, tyytyvät pelkkään kättelyyn? :D

Mutta pienistä ongelmista huolimatta ilta suju erittäin mukavasti. Yhessä vaiheessa tehtiin silleen, että joku sano miulle lauseen saksaks, mie toistin saman suomeks, ja joku vielä mumis saman luxemburin kielellä. :D Hauskaa oli.

No sitten koitti sunnuntai. Ja kerta meillä oli aikaa vielä iltaan asti, päätettiin lähtee autolla Luxemburgin puolelle. Rajan ylitystä ei oikeestaan ees huomannu, kyltit vaan kerto, että nyt on maata vaihettu.



Ajettiin koko ajan ihan Saksan ja Luxemburgin rajalla, Luxemburgin puolella. Vaan Mosel- joki oli välissä.



^ eli yllä olevassa kuvassa näkyy Mosel-joki ja toisella puolella Saksa.

Ja ympärillä näky talojen lisäks hirveesti viinirypäleviljelmiä. Ja jotkut viinirypäleviljelmät oli istutettu hirmu jyrkkään rinteeseen!



^ tuo kuva on kyllä saksan puolelta, mutta tuossa erottuu tuo jyrkkyys parhaiten.

Ja kun kerta oltiin Luxemburgissa, jossa äiti on syntyny, näin myös ohimennen sen lapsuuden kodin.



^ Eli ajettiin suunnilleen Trierin kohdalta rajan yli Luxemburgiin ja siitä sitten etelään Schengeniin asti. Schengenissä kirjotettiin joskus sopimus, joka säätelee ihmisten liikkumista euroopassa. (eli lähinnä, ettei tarvii aina passia näytellä, kun liikkuu maasta toiseen) Ja käytiin sitten siellä paikan päällä, missä tää allekirjotus on tehty.



Schengen^

Ja sitten kun ajettiin tarpeeks pitkään etelään, tuli tietysti vastaan Ranskan raja, mikä ylitettiin silleen mukavasti pikaisesti. :)



Oli outoo vaan seisoo keskellä kaikkea, kääntää vaan vähän päätä, ja sanoo että tuolla on Ranska, ja sitten kääntää vähän enemmän ja näkyy jo Luxemburg, ja sitten vielä Saksa. :)

Sitten myö kipitettiin takasin Saksan puolelle ja käytiin Isän lapsuuden kylällä ja kodilla. Ja viinitarhoja riitti pilvin pimein ja pelot kumpuili, ja oli kaunista, vaikkei aurinko hirveesti paistanukkaan. Metsääkin näky, muttei niin paljoo kuusia, niinku meillä suomessa. Sitten heitin puoliks vitsillä, että mistäs nää sitten joulukuuset jouluna hakee? Vastaukseks kuulinki, että ne lennätetään sinne Tanskasta asti. Hassua, myö kun haetaan kuuset tyyliin takapihalta. :D





^ *mumsmums* viinirypäleitä. Luulin, että viinirypäleet kasvaa jossain paljon lämpimämmässä?

Mutta tämmönen normaali viikonloppu taas takana, katellaan mitä myö seuraavaks keksitään.. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti